Нова тв След проведените динамични политически консултации между партиите през последните дни, днес започнаха

...
Нова тв
След проведените динамични политически консултации между партиите през последните дни, днес започнаха
Коментари Харесай

Срещи на експертно ниво между Има такъв народ и част от партиите

 Нова тв След проведените динамични политически съвещания сред партиите през последните дни, днес започнаха и диалозите на експертно равнище, с цел да се детайлизират темите, посоките и вижданията. А целта - да се набележат общите допирни точки сред партиите, тъй че да се откри вид за съставянето на кабинет.

До края на седмицата " ИТН " може да показа състав на проектокабинет. Такава поръчка направи депутатът от Има Такъв Народ Радостин Василев преди срещите.

Първата среща на  " ИТН “ (ИТН) беше с " Демократична България “. По тематика " Правосъдие " с Има Такъв Народ гледаме в една посока, съобщи пред медиите Надежда Йорданова от " Демократична България ". Тя означи, че с сътрудниците си от партията на имат не разлики, а нюанси в някои позиции по правосъдната тематика, като да вземем за пример по някои детайли на Висшия правосъден съвет, прокурорската гилдия, както и елементи по отношение на избора на основния прокурор, какъв да бъде механизмът. Също и при закриване на спецправосъдието, по какъв начин да се уреди статутът на магистратите. Йорданова добави, че диалозите по разнообразни въпроси с " ИТН " ще продължат.

" Обсъдихме нашето виждане за обхвата на конституционните промени, които чакаме да се случат. За нас са значими промените в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс, които сме внесли, само че сме подготвени на възможни прецизирания и промени в границите на парламентарната процедура ", сподели още Йорданова.

Самоцелно преустановяване на мандата на Висш съдебен съвет слага доста въпроси и проблеми, в това число конституционни, добави тя и посочи, че от " Демократична България " по-скоро гледат с терзание към един подобен метод.

След това " ИТН " организираха и експертни диалози с " Изправи се БГ! Ние идваме ". " Имаме съвпадане в икономическата и финансовата част на стратегиите. Основно диалогът беше във връзка с идните краткосрочни и дълготрайни решения, които би трябвало да вземе Народното събрание във връзка с най-уязвимите групи “. Това сподели пред публицисти ръководителят на ПГ " Изправи се БГ! Ние идваме! "   след срещата.

" Коментирахме преизчисляване на пенсиите в две стъпки - от 1 октомври вследствие на актуализация на бюджета, която ще бъде направена през идващия месец, и от 1 януари измененията за пенсиите да продължат, както и поддръжката за най-уязвимите групи “, заяви тя.

" Нашето гледище е минималната пенсия да стане 369 лв., да стигне прага на беднотия, и да бъдат нараснали всички останали пенсии или на база застрахователен приход от някоя от последните години, или с повишение на коефициента на всяка година застрахователен стаж “, уточни Манолова.

Със сигурност ще има промени от 1 октомври, продължаваме да прецизираме детайлите, разяснява тя и съобщи, че няма да правят отстъпка да има преизчисляване от 1 октомври и минималната пенсия да е 369 лв., както и поддръжка за фамилиите с деца и за хората с увреждания.

" Няма никакви планове за приватизация на ББР, нито за въвеждане на концесиониране на автомагистралите “, заяви Манолова. Това е ясно, тъй че не сме го и коментирали, добави тя.

Мария Капон допълни, че напълно имат съвпадане с данъчната политика, която Има Такъв Народ желае да води, т.е. опазване на 10 % корпоративен налог, опазване на плоския налог и включване на необлагаем най-малко, което от " Изправи се БГ! Ние идваме! " са дали обещание, и повишение на прага за регистрация на Данък добавена стойност.

" Тук е въпрос също на изчисления, при тях в програмата е 100 хиляди лв., при нас е 200 хиляди, ние ще настояваме най-малко да стигнем до европейската инструкция от 165 хиляди “, добави тя.

Капон уточни още, че са коментирали и децентрализацията - избран % от налога на физическите лица да остава в общината. Тя сподели, че са се разбрали за налог " уикенд ", налог " дял " да стане е нула и да бъде понижен данъкът на едноличните търговци.

Малко по-късно на експертни диалози с " ИТН “ пристигнаха и от Българска социалистическа партия.

" Впечатлени сме от това, че има смяна в позицията на Има Такъв Народ и ще има диалози с всички партии. Ние ще приказваме по въпроси, свързани със обществената политика. Ще представим нашата стратегия, ще чуем тяхната и ще забележим къде съответстват и се разграничават. Ние държим извънредно доста на преизчисляването на пенсиите от 1 септември. Политиките за младите фамилии – данъчни облекчения, безвъзмездни детски градини, безвъзмездни медикаменти на децата до 14 години. " Това съобщи социалистът Георги Гьоков, който взе участие в договарянията по обществените тематики с Има Такъв Народ от името на Българска социалистическа партия.

По думите му много от целите на двете страни съответстват, но различен е въпросът кой си държи на обещанията и кой – не. Той посочи, че това са предварителни диалози и има време до генералното решение. Депутатът от левицата изрази мнение, че откакто останалите срещи за диалози по браншове минат, ще има една обобщаваща среща сред двете страни, в която всеки ще показа още веднъж нещата, от които не може да отстъпи и тогава ще излезем с изказване кое одобряваме и кое – не, и дали ще подкрепим или не.

" Нужни са взаимни отстъпки, само че доколко – ще решим в диалозите ни, както и в органите на Българска социалистическа партия - Националният съвет на Българска социалистическа партия също би трябвало да се произнесе ", сподели още Гьоков.

" В интерес на Българите е да има държавно управление, защото трети избори ще дойдат допълнително на българския народ ", счита социалистът. Следващата седмица ще има още такива срещи сред партиите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР